Cursussen

Cursussen in het seizoen 2020-2021

1. Rondleiding en wandeling

Pesach rondleiding in het Rijksmuseum van Oudheden

Het Oude Testament vertelt ons over het lange verblijf van het volk Israël in Egypte en het vertrek daaruit op weg naar het Beloofde Land. Hoewel de historiciteit van deze episodes moeilijk is aan te tonen, vinden we in de Egyptische geschiedenis en cultuur wel gegevens die mede geïnspireerd kunnen hebben tot de betreffende verhalen. Deze rondleiding door de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden concentreert zich op enkele relevante kenmerken en bronnen van de oude Egyptische cultuur, waaronder de visie van Egyptenaren op volken en gebieden om hen heen.

Exclusief entree museum

Docent: Ben Haring
Datum: zondag 21 maart 2021  15.00-16.30 uur

Aanmelden en meer informatie

Bagage Kunstwandeling

Op 17 maart 1943 werd in Leiden en omgeving een razzia gehouden waarbij alle Joden die niet waren ondergedoken, werden opgepakt en gedeporteerd. Van hen zijn 270 vermoord. ‘Bagage’ is een monument dat uit zes ouderwetse koffers bestaat. Deze zijn gehouwen uit verschillende steensoorten welke verspreid door de stad staan. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan de Joodse stadgenoten die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord.
Kunstenaar Ram Katsir leidt ons door zijn eigen kunstproject ‘Bagage’ en gaat ons vertellen over de betekenisvolle plaatsen waar ze staan, het ontstaan van het kunstwerk en zijn eigen creatief proces.

Docent: Ram Katsir
Datum: zondag 2 mei 2021  13.00-15.00 uur

Aanmelden en meer informatie


2. Bijbels Hebreeuws voor beginners

Het doel van de cursus Bijbels Hebreeuws voor beginners is: de leerling de basis van de grammatica bij te brengen en hem/haar te leren hoe met woordenboeken om te gaan. Het peil, na een jaar, zou zodanig moeten zijn dat de leerling met de dan bekende hulpmiddelen in staat is om te begrijpen hoe bestaande vertalingen tot stand gekomen zijn.
In veel gevallen zou de leerling ook in staat moeten zijn twee vertalingen te vergelijken om zo vast te stellen welke vertaling de voorkeur heeft.

Er wordt gebruik gemaakt van de in de grammatica inleidende teksten, te vinden op het web: overzicht lessen en Hebrew syntax  De te lezen teksten worden meestal in overleg met de cursisten gekozen, maar we beginnen komend jaar met Jonah. De leerling wordt geacht zelf voor een Hebreeuwse Bijbeltekst te zorgen, evenals voor een woordenboek. De mogelijkheden voor het laatste worden in één van de eerste lessen besproken.
Tijdens de lessen komt, als extra, regelmatig achtergrondinformatie ter sprake, waarbij het vooral gaat om de inhoud van traditionele Joodse commentaren.
Voorkennis is voor deze cursus niet nodig, maar vooraf enig oefenen met het alfabet maakt de start wel eenvoudiger.

Een online cursus voor het leren van het Alef-Beet vind je bij de online cursus pagina van Crescas.

Docent: Karel Jongeling
Cursusmiddag: woensdag van 16.30 – 18.00 uur, wekelijks
Eerste cursusmiddag: woensdag 13 januari 2021
Locatie: Ekklesia Leiden, Rapenburg 100

Aanmelden en meer informatie


3. Bijbels Hebreeuws voor gevorderden

De cursus Bijbels Hebreeuws voor gevorderden is in de praktijk een leesgroep van, op het terrein van het Hebreeuws, enigszins gevorderde belangstellenden. De keuze van de teksten wordt voor het grootste deel bepaald door de cursisten. In principe komen ieder jaar zowel enkele, wat de grammatica betreft wat eenvoudigere, prozateksten aan de orde, als ook enkele lastiger profetische en poëtische teksten.
Bij de behandeling van de teksten staan twee zaken centraal; Op de eerste plaats het begrip van de grammaticale verschijnselen in de tekst, met nadruk op de syntaxis. Op de tweede plaats informatie over de traditionele uitleg van de tekst. Bij dat laatste komt altijd Rasji aan de orde, maar daarnaast ook, afhankelijk van de gelezen tekst, commentaren als die van Ibn Ezra, Sforno, Ramban, en anderen.
Het studiemateriaal wordt voor deze cursus aangeleverd op de website van de docent. Voor voorbeelden wordt verwezen naar http://www.punic.co.uk/hebrew/navigation/index_rasjie.html

Docent: Karel Jongeling
Cursusavond: woensdag van 18.15 – 19.45 uur, wekelijks
Eerste cursusavond: woensdag 13 januari 2021
Locatie: Ekklesia Leiden, Rapenburg 100

Aanmelden en meer informatie


4. Ivriet (modern Hebreeuws)

Leren in een kleine groep in een rustig tempo

De cursus Ivriet wordt aangeboden op verschillende niveaus. Hieronder per cursus een korte beschrijving van de inhoud en het niveau.

Alle cursussen bestaan uit ongeveer 25 lessen en lopen tot en met mei 2021. Voor alle Ivriet-cursussen geldt dat er naast de teksten uit het werkboek ook aandacht wordt geschonken aan de Joodse/Israëlische cultuur aan de hand van verhalen, gedichten of liedjes in eenvoudig Ivriet. Alle boeken worden bij de docent gekocht.

Docent: Noa Breemhaar

Ivriet op je gemak

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die Ivriet wil leren zoals dat tegenwoordig gesproken wordt in Israël. In dit jaar leren we het Alef-Beth (alfabet). Verder oefenen we lezen en spreken met behulp van teksten in de tegenwoordige tijd. In de lessen maken we kennis met de Joodse bronnen en we sluiten af met een Hebreeuws lied.
Belangrijk voor het volgen van de cursus is het thuis voorbereiden van de lessen (ongeveer 4 uur per week).

We gaan in deze cursus aan het werk met het boek “- Ivrit Min Ha’Hatchala Ha’Chadash (Alef) “.

Tot het einde van 2020 worden alle cursussen online gegeven. We hopen dat we vanaf januari 2021 weer als vanouds ‘live’ zijn!

Cursusavond: dinsdag van 20.15 – 21.45 uur, wekelijks
Eerste cursusavond: dinsdag 13 oktober 2020

Aanmelden en meer informatie

Ivriet verleden tijd

Leren in een kleine groep in een rustig tempo

Deze cursus is bedoeld voor diegene die de basiscursus heeft gevolgd en de tegenwoordige tijd kent. Met deze cursus breid je je woordenschat uit met de verleden tijd. In de lessen maken we kennis met de Joodse bronnen en we sluiten af met een Hebreeuws lied. We gaan in deze cursus verder met het boek “Ivrit Min Ha’Hatchala Ha’Chadash (Alef) “.
Naast de teksten uit het werkboek wordt ook aandacht geschonken aan de Joodse/Israëlische cultuur aan de hand van verhalen, gedichten of liedjes in eenvoudig Ivriet.

Tot het einde van 2020 worden alle cursussen online gegeven. We hopen dat vanaf januari 2021 weer als vanouds ‘live’ zijn!

Cursusavond: maandag 18.30 – 20.00 uur, wekelijks
Eerste cursusavond: maandag 12 oktober 2020

Aanmelden en meer informatie

Ivriet toekomende tijd

Deze cursus is bedoeld voor diegenen die al basiskennis hebben van de tegenwoordige en verleden tijd. In deze cursus gaan we verder met de toekomstige tijd. We beginnen de les met een positief verhaal uit het nieuws en we sluiten af met een Hebreeuws lied.
Werkboek: “Ivriet mi-bereishiet Bet”

Tot het einde van 2020 worden alle cursussen online gegeven. We hopen dat we vanaf januari 2021 weer als vanouds ‘live’ zijn!

Cursusavond: dinsdag van 18.30 – 20.00 uur, wekelijks
Eerste cursusavond: dinsdag 13 oktober 2020

Aanmelden en meer informatie

Ivriet gevorderden

Deze cursus is bedoeld voor wie een ruime basiskennis heeft van het Ivriet en deze wil vernieuwen of uitbreiden op een hoger niveau. Werkboek: “Agada shel safa”

Cursusavond: woensdag 20.15-21.45 uur
Eerste cursusavond: woensdag 14 oktober 2020

Aanmelden en meer informatie

 


5. Jiddisch

binnenkort meer informatie

Docent: Ruben Verhasselt

 

 


6. Hedendaagse Israëlische en Joodse schrijvers

In de leeskring lezen we voor iedere bijeenkomst een boek. Tijdens de bijeenkomst bespreken we de auteur, het boek, de context en – natuurlijk – wat we van het boek vonden. De deelnemers zorgen zelf voor de boeken.

1 februari:
Ayelet Gundar-Goshen, Eén nacht, Markovitsj (Israëlisch, 2015, vertaling Shulamit Bamberger), 363 pag.
Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog reizen twee mannen vanuit Palestina naar Europa, om daar met wildvreemde Joodse vrouwen te trouwen en hen zo in veiligheid te brengen. Het is de bedoeling dat het huwelijk wordt ontbonden, zodra de stellen in Palestina aankomen. Maar daarmee is het verhaal niet ten einde.

1 maart
Sayed Kashua Wijzigingen bijhouden (Israëlisch, 2019, vertaling Ruben Verhasselt) 255 pag.
Schrijver S, een Palestijn, keert vanuit Amerika terug naar zijn geboortedorp om zijn zieke vader te bezoeken. Hij heeft sinds zijn huwelijk geen contact meer met hem gehad. Waarom is dat? In het boek probeert S in het reine te komen met zijn vader, zichzelf en zijn verleden.

12 april
Nir Baram Aan het einde van de nacht (Israëlisch, 2020, vertaling Hilde Pach) 432 pag.
Hoofdpersoon Jonatan denkt terug aan hoe hij, samen met zijn beste vriend Joël, opgroeide in de wijk Een Hakerem in Jeruzalem. Hun vriendschap, hun concurrentiestrijd om het mooiste meisje van de klas, maar ook Jonatans familie en het overlijden van zijn moeder spelen een rol.

3 mei
Nathan Englander, Kaddisj.com (Amerikaans, 2019, vertaling Nicolette Hoekmeijer) 208 pag.
Larry is atheïst, te midden van een orthodox Joods gezin. Een (absurdistische) roman over identiteit en familieverhoudingen.

Docent: Sylvie Hoyinck
Cursusmiddagen: maandag van 14.00 tot 16.00 uur
Locatie: Ekklesia Leiden, Rapenburg 100

Aanmelden en meer informatie